Ben Viegers

Ben Viegers

Ben Viegers (Bernardus Petrus Viegers) is op  17 december 1886 geboren. Hij groeit op in den Haag, aan De La Rey-kade. Zijn vader Piet was koetsier, maar zijn grootvader van moeders kant (Hulzing) was koetsenbouwer. Dit was tevens de eerste inspiratiebron van de jonge Viegers. In de werkplaats van opa Hulzing leerde hij als klein jongetje tekenen, verf mengen en decoreren. Na de lagere school kwam hij in de leer in deze koetsenmakerij. De kunstenaar Ben Viegers is een auto-didact. er zijn geen bewijzen dat hij ooit een opleiding heeft gevolgd. Wel werd hij in zijn jonge jaren begeleid en gestimuleerd, dit door leermeester en vriend Charles (Carel Bernardus) Dankmeijer.

Als broodschilder was Viegers zeer gebaat bij een contract met de Haagse kunsthandel Koch. Hierdoor had  hij namelijk een gegarandeerd maandelijks inkomen. Veel van dat vroege werk werd vooral door Amerikanen gekocht. In 1938 is hij met zijn vrouw Josina Maria (Jo) Jacobs naar Nunspeet verhuisd. Hier zijn zij aan de Brinkersweg gaan wonen, in een verwaarloosd pand dat de kunstenaar eigenhandig opknapt.

Inspiratiebronnen

Bij het uitbreken van de oorlog denkt Viegers veilig te zijn achter de Hollandse waterlinie. Hij verhuist eerst naar Castricum/Bakkum en vervolgens naar Hilversum. In 1943 keert hij terug naar Nunspeet waar hij gaat wonen in een bouwvallig pandje (Laan 43). Hij wordt vooral geïnspireerd door de Veluwe en de Zuiderzeedorpen. Hij trok veel rond op de Veluwe, aanvankelijk per fiets en trein, later op een Harley Davidson met zijspan en daarna in een DKW. Met een vrolijk en helder palet in de hand, zette Viegers in rake penseel- streken stadsgezichten, landschappen en boerenerven op het doek, paneel of karton.

Snelle kunstenaar

Er is maar een buitenlandse reis van de kunstenaar bekend. Samen met vriend Henk van Leeuwen en Jaap Hiddink is hij naar Bretagne en Normandie geweest. Onder andere naar het favoriete schildersplaatsje Concarneau. Viegers schildert snel en veel. Zijn totale oeuvre wordt geschat op tenminste 2000 olieverfschilderijen. Veel van zijn werk is in Duitsland en er duikt ook af en toe werk op in de Verenigde Staten. De eigenhandige restauratie van zijn vervallen woonhuis werd hem uiteindelijk noodlottig: bij het tillen van een zwaar kozijn kreeg Viegers een hartaanval waaraan hij overleed.